YTRE OSLOFJORD, kl. 17.00, Dekk 6.

Nede i storkjøkkenet på dekk 6 slår varmen imot oss. Her, tre timers båttur ut fra Oslo, er kokkene i full sving med å forberede dagens middag. Det kokes og stekes. Danderes og serveres.

Storkjøkkenet er delt opp i flere soner og avdelinger. Her jobber kokker og kokkelærlinger, servitører, kjøkkensjefer og førstekokker, alle med hver sine dedikerte arbeidsoppgaver.


– Legger du opp maten, Jeanette?

Førstekokk Glenn Lorentsen står og observerer. Snart skal sultne gjester mettes, og det er akkurat nå at det koker som mest i storkjøkkenet.

– Jepp, da kjører vi! svarer Jeanette, og setter tolv middagstallerkener kjapt frem på benken. På overskapet ved siden av henger et titalls bonger med bestillinger på rekke og rad: kalvefilet med potetbéarnaise, sjøkreps og kamskjell, andebryst og kveite.

– Jeanette er kokk hos oss. Det er hun som står i front og styrer løpet, og som bestemmer når vi skal legge opp maten til gjestene, forklarer Glenn.

Med så mange mennesker om bord, er det særlig to ting som gjelder: å holde tempo og fokus oppe.

– Alle som jobber her er veldig selvgående, det må de være, for når det koker som mest, så er det viktig at hver enkelt holder fokus på seg og sitt, sier Glenn. Han peker mot den andre siden av lokalet.

– Helt i enden der borte står hun som har ansvaret for kaker og desserter. Og der borte står han som steker alt av kjøtt. Til venstre jobber de som har ansvaret for de kalde forrettene. Hver enkelt har sine faste plasser og arbeidsoppgaver, så slipper de å løpe frem og tilbake. Alt blir bare kaos hvis man skal fly i beina på hverandre hele tiden. Det har vi ikke tid til, forklarer han.

– Det er utrolig varmt her inne?

– Synes du? Tja, det finnes storkjøkken som er langt varmere enn dette. Her er det egentlig relativt luftig. Men du skulle vært her i julebordsesongen, da er det rimelig høy temperatur her inne, for å si det sånn.

Trygg reise

Ta med venner og familie på et minnerikt førjulscruise. Color Line Cruises har de lekreste lugarene, de største opplevelsene og de mest fornøyde kundene. Det er alltid helg på havet.

Les mer om 2-døgns Cruise Oslo-Kiel her.

kokken.png

Glenn Lorentsen (47)
Førstekokk på Color Magic.
Jobbet i Color Line i 15 år.
Bor i Arendal.

STORE KVANTUM

Noen retter, som den sedvanlige pepperbiffen og kalvefileten, er to klassiske gjengangere på menyen. Disse går det ifølge Glenn «vanvittig store mengder av».

– Du vet, dette er jo en stor båt, så her opererer vi i storskala. Vi sitter ikke inne med bare 2 kilo indrefilet, men 100.

Og apropos mengder..

– Det går nok med cirka 30 tonn fløtegratinerte poteter i året, anslår Glenn.

– Og i løpet av sommeren så produserer vi cirka 2000 5-liters bokser med vaniljeis, hvis ikke mer.

Og absolutt alt er hjemmelaget. Det finnes nemlig et eget produksjonskjøkken om bord, nede på dekk 2, hvor mye av maten blir produsert, pakket, datomerket og lagret.

– I produksjonskjøkkenet kan vi for eksempel lage 100 liter oksekraft og 100 liter kyllingkraft i slengen, pluss alle slags mulige sauser, smoothies, desserter, pasta carbonara og mye, mye mer, forteller Glenn.

– Kaster dere mye mat?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi er blitt ganske så gode på å beregne.

VISSTE DU AT...

...Vi har 12 restauranter og barer om bord? 

Les mer om restaurantene på Color Magic og Color Fantasy her.

servering_mat.png
  • Totalt går det med cirka 30 tonn fløtegratinerte poteter, 30 tonn bacon og 20 tonn frukt og grønt i året bare på Color Magic.
  • I løpet av sommeren produseres det opptil 2000 5-liters bokser med hjemmelaget vaniljeis om bord.
  • Color Magic har ni spisesteder om bord. I tillegg kommer «Byssa» på dekk 5, som er forbeholdt mannskapet. I snitt serveres det frokost til 1500 gjester hver morgen i høysesongen om bord på Color Magic og Color Fantasy.
  • Alt som lages om bord på Color Magic er hjemmelaget. Noe kommer også fra Color Line sitt eget sentralkjøkken og hovedlager i Hirtshals. Fra Hirtshals går det daglig trailere fullastet med mat og andre varer. Hver gang Color Magic og søsterskipet Color Fantasy legger til kai i Kiel, blir nye forsyninger lastet om bord.

KUN DET BESTE ER GODT NOK

Glenn har hatt stor interesse for mat hele livet. Allerede som 16-åring tok han kokkeutdannelsen, og opp gjennom årene har han jobbet som kokk og kjøkkensjef for en rekke forskjellige restauranter og hoteller.

Hos Color Line har han vært siden 2004, på Color Magic siden 2014. Som førstekokk er det Glenns ansvar å sørge for at alt går som det skal på produksjonskjøkkenet.

– Det er litt av en logistikk når vi skal produsere mat for så mange ulike restauranter. Heldigvis har vi mange engasjerte og dyktige folk som bryr seg om faget. Jeg vil si vi drar veldig god nytte av hverandres kompetanse.

– Hvor henter dere ny inspirasjon fra?

– I en tid der markedet endrer seg, menneskene endrer seg og maten endrer seg, så er det viktig for oss å følge med på utviklingen. Vi er alltid på jakt etter de gode produktene, og søker kun de beste råvarene. Vår aller viktigste oppgave vil uansett alltid være å lytte til gjestene våre, vi møter jo et snitt av Norges befolkning.

Les mer om 2-døgns Cruise Oslo–Kiel

Gå til toppen

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden AS. I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater. Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.