Greenhouse at Bristol Botanic Gardens, visited late in the summer of 2019

– 5 tips til vårklart drivhus

Drivhuset er virkelig med på å øke gleden med å dyrke! Her får du 5 tips som får det til å bugne gjennom hele sommersesongen.

Urban Gardening – Raising tomatoes for self support
Terrestrial plant, Flowerpot

Vårsola vekker store og små til liv etter en lang vinterdvale, og i drivhuset går det ekstra fort når de første solstrålene treffer glasset. Selv om lufta holder noen få plussgrader ute, er det som en god sommerdag inne i drivhuset. Her kan vi forkultivere frø og stiklinger til pryd og nytte i hagen - men først må det vaskes!

1. Vask av drivhus

Det er selvsagt hyggeligere i drivhuset når det er rent og pent, men det viktigste med å vaske drivhuset er lys. Få fjernet smuss og gammel algevekst som sitter på glasset, da dette hindrer solstrålene som skal inn. I et drivhus ønsker vi oss maksimalt med lys for å opprettholde god vekst på plantene.

Når drivhuset har stått uvasket siden forrige sesong er det stor sannsynlighet for at småkryp har gjemt seg i kriker og kroker. Det samme gjelder råtne plantedeler, som kan inneholde smitte og soppsporer, som kan forårsake sykdom på årets planter. Ved å vaske skikkelig vil alle smittekilder fjernes, og på den måten vil vi sikre årets vekst og avling.

Bruk helst et vaskemiddel som brytes ned og ikke skader planter. Grønnsåpe og salmiakk er gode alternativer som gjør det rent, og som tar knekken på mange uhumskheter! Ved å benytte høytrykkspyler og skumkanon er det enkelt å spre såpeskum i alle kroker av drivhuset. Etter at såpen har fått virke litt, er det bare å spyle over med høytrykksspyler og se skitten renne av. Det er viktig å ikke komme for nær glass eller plast med den harde strålen. Beveg høytrykkspyleren rolig ovenfra og ned for en jevn vask. Gjenstridige flekker kan gnikkes på med svamp, før det hele spyles rent.

Plant community, Building, Shade, Tree
Automotive lighting

2. Slik innreder du drivhuset

Når drivhuset er rent kommer det morsomme - nemlig innredningen! Det er en mengde praktiske fine hyller og utstyr vi kan fylle drivhuset med. En plantebenk er praktisk og mer behagelig å jobbe ved når jord og potter skal svinges i plantingen. Den lille kanten rundt bordplaten sørger for at jorden holder seg på plass og ikke raser utover det nyvaskede gulvet. I tillegg er det kjekt å ha noen hyller til planteredskaper og hagehansker, som gjør det enkelt å finne igjen det man trenger.



Plant, Compost

3. Så frø i drivhuset

Når vi skal så frø er det lurt å benytte en god såjord som ikke er for næringsrik. Dette er fordi de fleste frø har med den næringen de selv trenger for å komme i gang med veksten. Større frø sås enkeltvis i et plantebrett, mens små frø drysses utover i en potte. Mange frø som sås i en potte kalles å breiså. I begge tilfeller bør det vannes godt etter såing. Et godt tips er å bruke et minidrivhus. Et minidrivhus er ofte et plantebrett med gjennomsiktig lokk. Her vil fuktigheten holde seg stabil, og dermed sikre en god spireprosess.



Plant, Wood, Door, Grey, Twig

Drømmer du om eget drivhus?

4. Prikling: Slik deler du opp frøplantene

I de tilfellene vi breisår vil det det være behov for å prikle frøplantene så fort de kan håndteres. Å prikle betyr enkelt og greit å plante de små plantene i hver sin potte. Med ekstra plass over og under jorda, vil veksten kunne utvikle seg fint frem til utplanting når det er frostfritt. Små frøplanter er sårbare, og må behandles med varsomhet. Den tynne stilken er lett å skade, så derfor bør de løftes i ett av frøbladene. Det vil si de første bladene som kommer opp etter spiringen. Om vi skader tuppen på et blad er det ikke noe problem for veksten videre. Skader vi stilken ved å klemme for hardt, vil derimot hele planten kollapse og dø. Etter prikling er det mye uro for røttene, så det er viktig å vanne godt etter planting. Frøplanter som akkurat er priklet bør unngå sol de første dagene etter planting, frem til røttene er etablert på nytt.

5. Slik tar du stikling av bærbusker

Våren er også en ideell tid å ta stiklinger, så de nye plantene får hele vekstsesongen å etablere seg på. Etter å ha foretatt beskjæring av hagens bærbusker, sitter vi igjen med en mengde med greiner. Disse er perfekte å bruke til å lage nye planter og roter seg relativt raskt i et fuktig miljø. Ved å klippe opp greinene i 5-10 cm lange biter, vil vi enkelt kunne sette dem ned i fuktig jord hvor de vil sette røtter. Et minidrivhus vil opprettholde en høy luftfuktighet som hindrer uttørring av stiklingene, som dermed kan bruke alle krefter på å sette røtter. Det finnes knapt noe bedre enn å ha noen bærbusker i hagen som produserer solmodne bær som kan puttes i munnen!



Gjør drivhuset klart etter en lang vinter:

Drivhus

Drømmer du om et drivhus i hagen? Finn Drivhus Harmony i en butikk nær deg.

Hageredskap

Skal du gjøre hagen klar for vår og sommer?

Alt du trenger finner du her.

Plantetilbehør

Praktisk plantebord og plantehylle gjør jobben enkel.

Alt du trenger for å gjøre hagen for utesesongen

Gå til toppen

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden AS. I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater. Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.