
3 smakfulle oppskrifter med frukt og bær til jul
Julen handler om tradisjoner og smaker. Vi koser oss med pinnekjøtt og ribbe, lutefisk og torsk, og etter den mektige julemiddagen serverer vi gjerne noe søtt til kaffen. Ved å inkludere frukt og bær i både mat og drikke, er det enkelt å få i seg vitaminer og næringsstoffer - også i julen. De naturlige råvarene tilfører farge, syrlighet og sødme, og er et friskt innslag på matbordet.
Her får du tre enkle og inspirerende oppskrifter på eplegløgg, pavlovakrans og dadler med bringebær:


Søte dadler med smak av bringebær
Dadler hører julen til, enten som tilbehør til julematen eller som snacks. Dadler rullet i tørket bringebær er både friskt, søtt og syrlig, og er lett å like for både store og små. Sunt er det også!
Slik gjør du:
- Knus tørket eller fryst bringebær i en morter.
- Rull dadlene over strøsselet.
- Legg dadlene i en skål og server dem som julesnacks. Enklere blir det ikke!
- Tips! Putt dadlene i et pent glass med lokk. Pynt glasset med silkebånd, tørket frukt og en kanelstang. Perfekt som vertinne- eller julegave.



Ingredienser 4 porsjoner:
- 10 epler i biter
- 5 dl vann
- 2 ss honning
- 12 hele nellik
- 2 stk. hel kanel
- 2 skiver sitroner
- 1 vaniljestang snittet på langs
Smakfull eplegløgg med en tvist
Hjemmelaget eplegløgg er både sunt, smakfullt og veldig godt. Oppskriften under inneholder ingen tilsatt sukker, og er veldig enkel å lage. Kos deg med den i førjulstiden eller server den som en alkoholfri aperitif til dine gjester.
Slik gjør du:
- Del eplene i biter
- Legg eplebitene over i en kjele med honning og vann
- Kok under lokk til eplene er møre, ca. 10 minutter
- Sil saften og tilsett all krydder og sitron
- La gløggen koke i 30 minutter slik at krydderet kommer til sin rett
- Server gløggen rykende varm, gjerne til pepperkaker
- Lyst til å prøve flere oppskrifter? Få spennende tips til velkomstdrinker i julen her!
Se de fristende oppskriftene i videoen under:

Frukt- og bærbaserte desserter er en frisk avslutning som alle vil elske!


Oppskrift på pavlovakrans til jul
Pavlova er en sikker vinner på dessert- og kakebordet. Form marengsen som en julekrans, fyll den med vaniljekrem og pynt med friske bær.
Ingredienser 6 porsjoner:
- 5 eggehvite
- 3 dl sukker
- 1 ts maisstivelse (maizena)
- 2 ts eddik 7%
Krem:
- 3 dl kremfløte
- 6 ss ferdig vaniljekrem
Topping:
- 2 dl jordbærsaus
- 125 g bringebær
- 125 g blåbær
- 1 persimon
- 10 hakkede valnøttkjerner
- Et dryss av melis
(Les fremgangsmåten under bildet)
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 250°C
- Pisk eggehvitene, eddik og halvparten av sukkeret nesten stivt. Det er viktig at bollen er helt tørr og at du ikke får med noe av eggeplommene sammen med hviten, for da blir ikke marengsen stiv
- Tilsett resten av sukkeret og vaniljesukkeret, og pisk videre
- Vend inn maisstivelse til slutt
- Marengsmassen skal være så stiv at du kan lage et mønster som ikke flyter utover
- Tegn en stor sirkel på et bakepapir og legg det på et stekebrett. Dryss litt maismel på papiret, da er det lett å fjerne papiret etter steking
- Ha marengsmassen på, i en sirkel, slik at det blir en krans som er ca. 5-6 cm bred. Avpass størrelsen på sirkelen etter fatet du skal bruke. Bruk en sprøytepose om du ønsker. (Kransen kan være litt flat på toppen. Da er det lettere å få fyllet og toppingen til å sitte pent på)
- Senk temperaturen til 100°C og stek marengsbunnen i ca. 1 time på nederste rille. Det er viktig å ikke gløtte på ovnsdøra underveis
- Deretter kan du la platen bli stående i ovnen med ovnsdøren på gløtt, til den er avkjølt. Marengskransen er nå sprø utenpå og myk inni. Den er litt skjør, så vær forsiktig
- Oppbevar den tørt til den skal serveres
- Pisk kremfløte stiv og bland med vaniljekrem
- Ha marengsen over på et fat
- Skjær persimon i skiver og stikk ut stjerner med en pepperkakeutstikker og du vil. Resten av persimonen skjærer du i terninger
- Bre kremen på (bruk en liten sprøytepose om du vil) og topp med bærsaus, friske bær og frukt, og dryss rett før servering dryss finhakkede valnøtter og litt melis over rett før servering

Historien bak Radler
Det var i 1922 at den tyske gjestgiveren Franz Kugler fikk besøk av en gjeng tørste syklister som stoppet ved vertshuset hans i Deisenhofen utenfor München. Kugler oppdaget at han ikke hadde nok øl til å servere gjestene, og måtte tenke kreativt. Løsningen ble øl blandet med limonade, som ble servert som tørstedrikk. Derav oppstod også navnet «Radler», som betyr syklist på tysk.
– Men engelskmennene var opprinnelig enda tidligere ute enn tyskerne, de startet allerede på midten av 1800-tallet. Forskjellen er at de kalte det for «shandy», og at de først startet med ingefærøl før de senere gikk over til å blande med sitronbrus. Tyskerne derimot, brukte en sitronlimonade, forteller Sigrid.
– Tyske vertshus og barer har en tradisjon for å bruke smakstilsetninger og fruktsiruper i noen av sine øltyper, tilføyer hun.
I dag er Norge blant de landene som drikker mest alkoholfri øl. Svenskene drikker mest.

Historien bak Radler
Det var i 1922 at den tyske gjestgiveren Franz Kugler fikk besøk av en gjeng tørste syklister som stoppet ved vertshuset hans i Deisenhofen utenfor München. Kugler oppdaget at han ikke hadde nok øl til å servere gjestene, og måtte tenke kreativt. Løsningen ble øl blandet med limonade, som ble servert som tørstedrikk. Derav oppstod også navnet «Radler», som betyr syklist på tysk.
– Men engelskmennene var opprinnelig enda tidligere ute enn tyskerne, de startet allerede på midten av 1800-tallet. Forskjellen er at de kalte det for «shandy», og at de først startet med ingefærøl før de senere gikk over til å blande med sitronbrus. Tyskerne derimot, brukte en sitronlimonade, forteller Sigrid.
– Tyske vertshus og barer har en tradisjon for å bruke smakstilsetninger og fruktsiruper i noen av sine øltyper, tilføyer hun.
I dag er Norge blant de landene som drikker mest alkoholfri øl. Svenskene drikker mest.

Dette passer Munkholm Radler til
Fordi Radler er en perfekt blanding av det søte og det litt bitre, kan drikken serveres til alle anledninger og til en rekke ulike matretter.
– Munkholm Radler er ikke bare en super tørstedrikk, den er også perfekt å servere som en frisk aperitif. Drikk gjerne Munkholm Radler til litt lettere retter. For eksempel passer Munkholm Radler med sitronsmak veldig godt til sjømat, mens Munkholm Radler med bringebær og sitron er perfekt til ostekake og desserter, for eksempel, tipser Sigrid.
Munkholm Radler er også en god drikk hvis du kjenner deg litt sliten og trenger nye krefter.

– Lorem ipsum dolor sit amet consectetur
Vel fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi magnis dis parturient montes nascetur.
Vel fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi.
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod in. Sapien et ligula ullamcorper malesuada proin. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit ullamcorper eget pal momendor set euismod.
Eget nulla facilisi. Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod in. Sapien et ligula ullamcorper malesuada proin. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit ullamcorper eget euismod in.
Dolor sed viverra ipsum nunc. Magnis dis parturient montes nascetur. Varius duis at consectetur lorem. Facilisis volutpat est velit egestas dui id ornare arcu. Libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu. Augue neque gravida in fermentum et sollicitudin. Sapien faucibus et molestie ac feugiat sed lectus. A cras semper auctor neque vitae.

Eget nulla facilisi. Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit.
Vel fringilla est ullamcorper
Eget nulla facilisi. Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod in. Sapien et ligula ullamcorper malesuada proin. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit ullamcorper eget euismod in.
Dolor sed viverra ipsum nunc. Magnis dis parturient montes nascetur. Varius duis at consectetur lorem. Facilisis volutpat est velit egestas dui id ornare arcu. Libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu. Augue neque gravida in fermentum et sollicitudin. Sapien faucibus et molestie ac feugiat sed lectus. A cras semper auctor neque vitae.


Eget nulla facilisi. Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod in.
Sapien et ligula ullamcorper malesuada proin. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit ullamcorper eget euismod in.
Dolor sed viverra ipsum nunc. Magnis dis parturient montes nascetur. Varius duis at consectetur lorem. Facilisis volutpat est velit egestas dui id ornare arcu. Libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu. Augue neque gravida in fermentum et sollicitudin. Sapien faucibus et molestie ac feugiat sed lectus. A cras semper auctor neque vitae.
Vel fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi:
Det første punktet
Veget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod.
Andre punkt
Eget is pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod.
Punkt nummer tre
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt aug.
Her kan man skrive tittel for cards
1.
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem velit fringilla ut morbi tincidunt augue interdum.
2.
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem velit fringilla ut morbi tincidunt augue interdum.
3.
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem velit fringilla ut morbi tincidunt augue interdum.
4.
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem velit fringilla ut morbi tincidunt augue interdum.
5.
Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem velit fringilla ut morbi tincidunt augue interdum.
Her skrives tittelen på denne punktlisten.


Mulighet for en kort tekst eller tittel her.
En liten bildetekst eller fotokreditering.

Mi eget mauris pharetra et roder ultrices. Sem ber fringilla ut em morbi tincidunt augue interdum velit euismo. Sapien et ligula nos ullamcorper malesuada proinest.
Mi eget mauris pharetra et roder ultrices. Sem ber fringill.
Klikk på markørene for å lese mer.
Gå til toppen
Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden AS. I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater. Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.
