Joint, Hand, Sleeve, Gesture, Grey, Finger, Style, Black-and-white, Nail, Elbow

– Når hverdagslivet endrer seg

– Det er mange utfordringer som tynger og bekymrer når man er pårørende, urinlekkasje skal ikke være en av dem, sier Kikki Lowzow Holli. 


Annonsørinnhold fra TENA

– Å være pårørende er utfordrende i seg selv, enten det er et barn eller en voksen du er pårørende til. Da er det greit å vite at det finnes god hjelp og veiledning til å velge riktige produkter som reduserer plagene med urinlekkasje og som sikrer at dine nærmeste har det bra, sier Kikki Lowzow Holli. 

Holli er utdannet sykepleier og jobber som produktspesialist i Essity Norge, som er verdens ledende produsent av TENA inkontinensprodukter. Til daglig veileder hun apotekansatte og helsepersonell, og sørger for at de til enhver tid er oppdatert på gode løsninger for urinlekkasje. 

– Å være pårørende kan være belastende og føre til mange bekymringer, men samtidig er det en viktig og meningsfull rolle, sier hun.

Les mer om inkontinens og finn det rette TENA-produktet for deg her.

Hjelp til selvhjelp

En av tre kvinner over 35 år har en eller flere ganger opplevd ufrivillig lekkasje, og en av fire menn over 40 år. 

Når inkontinens rammer en av dine nærmeste kan det være både flaut og vanskelig å snakke om. Flere av de pårørende Holli har snakket med har en partner eller en person i nær relasjon som opplever sykdom der inkontinensplager gir utfordringer i hverdagen. 

– Da trenger du kanskje et produkt som er praktisk og hendig som personen klarer å skifte selv. TENA har utviklet produkter som er lette å ta på og som minner om undertøy. Målet er at personen med inkontinens skal kunne være selvhjulpne så lenge som mulig, sier Holli.

Hvis personen ikke er i stand til å skifte bind eller bleie selv har TENA også inkontinensprodukter som pårørende kan hjelpe med å ta på og av på en trygg og enkel måte.

– Det finnes TENA-produkter for alle former for urinlekkasje, og som er tilpasset både kvinner og menn og i ulike farger og størrelser, forteller hun. 

Cloud, Sky, Watercraft, Water, Tower, Building, Vehicle

Feilbruk og tabu

Holli anbefaler å ha lav terskel for å kontakte lege dersom man selv eller en man er pårørende til opplever urinlekkasje. Legen kan finne årsaken til problemet og tilrettelegge behandlingen.

– Men mange kvier seg for å be om hjelp, dessverre. Det handler jo også om verdigheten til personen som er inkontinent og som ikke selv er i stand til å ta på bind eller bleie, eller til å velge riktige produkter, sier hun.

Holli forteller at flere pårørende ender opp med å kjøpe feil produkter, ofte fordi de ikke har fått den veiledningen de trenger. 

Feil bruk av bind og bleier kan føre til lekkasjer på klær og møbler, og utfordringer med lukt. Dette kan gjøre det utfordrende å være sosiale eller reise bort sammen, og fører ofte til at aktivitetene i hverdagen begrenses.

– Kanskje kjøper kona Libresse-produkter til ektemannen sin, fordi hun kjenner disse produktene best. Men til hans urinlekkasje er disse bindene helt uegnede. Det han trenger er TENA Men absorberende produkter som er spesialutviklet for urinlekkasje og tilpasset mannens anatomi, forteller Holli.

Cloud, Sky, Watercraft, Water, Tower, Building, Vehicle

En av tre kvinner lekker

Urinlekkasje er mer utbredt enn mange kanskje tror. En av tre kvinner over 35 år har en eller flere ganger opplevd ufrivillig lekkasje, og en av fire menn over 40 år. 

– Det kan være snakk om få dråper, eller større lekkasjer. For pårørende handler det ofte om at de har et barn eller en partner med funksjonsnedsettelse som ikke selv klarer å styre når de må tisse, forteller hun.

Når inkontinens rammer en av dine nærmeste kan det være både flaut og vanskelig å snakke om. Flere av de pårørende Holli har snakket med har en partner eller en person i nær relasjon som har fått demens, eller som opplever sykdom, der inkontinensplager har oppstått eller blitt forverret og gitt nye utfordringer i hverdagen. 

– Da trenger du kanskje et produkt som er praktisk og hendig som personen klarer å skifte selv. TENA har utviklet produkter som er lette å ta på og som minner om undertøy. Målet er at personen med inkontinens skal kunne være selvhjulpne så lenge som mulig, sier Holli.

Hvis personen ikke er i stand til å skifte bind eller bleie selv har TENA også inkontinensprodukter som pårørende kan hjelpe med å ta på og av på en trygg og enkel måte.

– Det finnes TENA-produkter for alle former for urinlekkasje, både til små dråper og til større mengder, tilpasset kvinner og menn og i ulike farger og størrelser, forteller hun. 


Cloud, Sky, Watercraft, Water, Tower, Building, Vehicle

Eget nulla facilisi. Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod in.

Sapien et ligula ullamcorper malesuada proin. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit ullamcorper eget euismod in.

Dolor sed viverra ipsum nunc. Magnis dis parturient montes nascetur. Varius duis at consectetur lorem. Facilisis volutpat est velit egestas dui id ornare arcu. Libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu. Augue neque gravida in fermentum et sollicitudin. Sapien faucibus et molestie ac feugiat sed lectus. A cras semper auctor neque vitae.

Vel fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi:

Det første punktet

Veget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod.

Andre punkt

Eget is pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod.

Punkt nummer tre

Mi eget mauris pharetra et ultrices. Sem fringilla ut morbi tincidunt aug.

Her kan man skrive tittel for cards

1.

Millioner av mennesker over hele verden har inkontinens. 1 av 3 kvinner over 35 år opplever urinlekkasje.

2.

Knipeøvelser er beste øvelse mot stressinkontinens. Har du urgeinkontinens kan du trene opp blæren til å holde på urin bedre.

3.

Ikke bruk vanlige bind mot urinlekkasje. TENA har egnede produkter til både menn og kvinner.

4.

Dersom du selv eller en du er pårørende til har en diagnose som gir urinlekkasje kan du få dekket kostnadene til innkjøp av bind og bleier.

5.

Se helsenorge.no for mer informasjon om støtte til bind og bleier.

Fem fakta om inkontinens:

Be om hjelp

Hun råder alle pårørende til å gå innom et apotek eller bandasjist for å få en gjennomgang av hvilke produkter som finnes og som passer best for den det gjelder. Behovet for ekstra veiledning kan også oppstå dersom personen med inkontinens har gått opp eller ned i vekt, trenger ny størrelse eller begynt på medisiner som forverrer tilstanden. 

– Alle apotekansatte har kunnskap om urinlekkasje og kan gi gode råd og veiledning til deg som pårørende, slik at du kan føle deg tryggere i den viktige jobben du gjør for dine kjære. Apotekene har også egne samtalerom der man kan snakke uforstyrret, forteller hun.

Produktene mot urinlekkasje har utviklet seg i rask fart de siste årene, i dag er de diskret og tynne, samtidig som de absorberer mer væske enn noen gang før. TENA har et bredt sortiment som består av blant annet bind, buksebleier og beltebleier, som alle er laget av pustende og lukthemmende materialer som oppleves mykt og tørt mot huden.   

 – Trygghet og komfort er stikkord som beskriver produktene fra TENA, og det finnes så utrolig mange gode produkter som gjør plagene enklere å håndtere og gir en hverdag uten engstelse for lukt og lekkasje, sier Holli.

Som pårørende kan du få veiledning i alle landets apotek eller bandasjister, eller ved å gå inn på TENA.no 

Cloud, Sky, Watercraft, Water, Tower, Building, Vehicle
Kitchen utensil, Joint, Skin, Whisk, Hand, Leg, Eyelash, Finger, Beaker, Recipe

Kjenner du til reseptordningen til Helfo?

Dersom du selv eller en du er pårørende til har en diagnose som gir urinlekkasje, uansett om det er snakk om få dråper eller større lekkasjer, kan du få dekket kostnadene til innkjøp av bind og bleier.


.

Se helsenorge.no for mer informasjon.

Leg, Sleeve, Waist, Knee, Dress, Finger, Thigh
Window, Comfort

Mi eget mauris pharetra et roder ultrices. Sem ber fringilla ut em morbi tincidunt augue interdum velit euismo. Sapien et ligula nos ullamcorper malesuada proinest.

Trykk for å lese mer

Mi eget mauris pharetra et roder ultrices. Sem ber fringill.

Trykk for å lese mer

Klikk på markørene for å lese mer.

Gå til toppen

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden AS. I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater. Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.